trečiadienis, rugsėjo 16, 2009

Geros šeimininkės "pasas"

Nesu gera šeimininkė virtuvėje, bet nuo pat vaikystės svajoju mokėt gamint taip, kad visi, sėdintys prie stalo, laižytų pirštelius :) Nekukli svajonė... Bet tokia ji ir turi būti! Ir kuo svajonė sunkiau pasiekiama, tuo daugiau pastangų įdedame jos siekdami.

Kulinarijos virtuoze kol kas netapau. Tad sugalvojau svajonę pradėt įgyvendinti nuo kito galo - pasigaminti svarbiausią šeimininkės atributą (gal antrą svarbiausią po kočelo) - prijuostę. Ir štai kas man gavosi.

Prijuostė "Česnakėliai" (Dimension "Taste of the Meditteranean" fragmentas), 2009 gegužė - liepa
Audinys: siuvinėto paveikslėlio - 14 Aida, prijuostės - lietuviškas linas

Kai išsirinkau siuvinėti šį fragmnetą ant prijuostės, visi kreivai žiūrėjo, kaip čia dabar atrodys. O aš net nesuabejojau - jau įsivaizdavau, kaip puikiai šie česnakėliai tiks. Ir, manau, nesuklydau.

Siuvinėjau gana sunkiai ir ilgai. Gal todėl, kad siūlus rinkausi iš akies ir siuvinėjau rusiškais siūlais iš mamos sandelio. O gal šiaip sunkokai siuvinėjami tie "Dimension" paveikslėliai?...

O paskui dar ilgiau laukiau, kol atėjo įkvėpimas siuvimui. Seniai visos preimonės buvo sudėtos į atskirą maišelį, bet vis nerasdavau laiko (o gal noro) prisėsti ir baigti.

Na štai, tokia ta mano prijuostė. Hmm, tai dabar belieka mokytis gamint...

pirmadienis, rugsėjo 14, 2009

5 pamokėlė. Siuvinėjimas metalizuotais siūlais

Štai dar viena prabangi siuvinėjimo priemonė - metalizuoti siūlai. Jie ne tik brangesni už įprastus siuvinėjimi siūlus, bet ir ganėtinai "įnoringi", reikalaujantis daugiau dėmesio ir kantrybės siuvinėjant. Bet rezultatas tikrai to vertas!

Siuvinėjimui kryželiu dažniausiai naudojami medvilniniai siūlai, tačiau retkarčiais paveiksliuko “pagyvinimui” reikalingi ir metalizuoti siūlai. Ypač dažnai jie siūlomi vaikiškiems paveiksliukams, mandaloms, fėjoms, angeliukams. Siuvinėjimas šiais siūlais truputėlį specifiškas, todėl, norint, kad šis procesas teiktų malonumą, o ne taptų kančia, reiktų žinoti keletą taisyklių.

Iki šiol pati išbandžiau tik DMC ir Kreinik metalizuotus siūlus, todėl trumpai juos aprašysiu. Galbūt visa tai galima pritaikyti ir siuvinėjamam šilkui, tačiau kol kas to nežinau.

DMC firma sukūrė 36 metalizuotų siūlų spalvas, kurios vadinasi „Light Effects Floss“ ir nuolat ją papildo naujais atspalvuaus. Šių siūlų sudėtis – 100 % polistero, todėl jais siuvinėti truputį sudėtingiau – jie slysta ir greit nušiūra.

Kreinik firmos siūlai ypatingi tuo, kad jie gali būti net tik paprasto siūlo storumo, bet ir juostelės ar virvutės pavidalo. Gali skirtis ir jų storis. Bet Kreinik firmos siūlais siuvinėti kiek maloniau nei DMC, bet kartu jie ir brangesni.

Taigi siuvinėjant metalizuotais siūlais, reiktų:
  • Atsikirpti gana trumpą siūlą. Jis neturėtų būti ilgesnis negu 30 cm. Verti ilgą siūlą yra neekonomiška, nes dažniausiai jis greičiau nušiūra, nei spėji susiuvinėti visą iki galo.
  • Užtvirtinti siūlą prie ąselės, kad šis neišslįstų iš adatos. Tai galima daryti dviem būdais:
  1. Darome mažą mazgelį (žr. pav.). Pirmiausia, atkirptą reikiamo ilgio siūlą perlenkiame pusiau. Toliau, veriame siūlo kilpelę per adatos akutę. Smailųjį adatos galą kišame per tą pačią kilpelę iki adatos akutės. Galiausiai prilaikydami siūlo kilpelę, švelniai tempiame už likusių atskirų siūlo galų. Tokiu būdu prie ąselės turėtų gautis mazgelis.
  2. Užlengus trumpąjį siūlo galą, jį “užtvirtinti nagu” ir siuvinėti truputi prilaikant.

Darbelius, siuvinėtus tokiais siūlais, reiktų skalbti tik vos šiltame vandenyje, smarkiai netrinti bei lyginti nekarštu lygintuvu.

Jei atidžiai perskaitėte šias taisykles, tai metalizuoti siūlai greitai taps jūsų draugais, suteikiantys siuvinėtiems darbeliams paslaptingo žavesio...