ketvirtadienis, rugpjūčio 13, 2009

1. Pamokėlė. Siuvinėjimo kryželiu priemonės pradedančiajam


Vis mąsčiau, nuo kuo geriausia pradėti pasisakymus savo dienoraštyje. Šiuo metu naujų darbelių nepradėjau, o ir naujas foto aparatas vis dar laukia savo eilės, todėl gal pradėsiu nuo pradžios - ko reikia ir kaip pradėti siuvinėti.

Siuvinėjimo kryželiu pradžiamokslis susilaukė didžiausio Jūsų susidomėjimo. Atkreipdama dėmesį į Jums iškilusius klausimus, neaiškumus, šiek tiek patobulinau pradžiamokslį. Taigi, imkite mane ir skaitykite :)

Schema – tai darbelio, kurį norime išsiuvinėti, diagrama. Pradedantiesiems siūloma rinktis nedidelius, kuo mažiau spalvų turinčius paveikslėlius. Nemokamai schemų galima gauti įvairiuose forumuose, asmeniniuose siuvinėtojų puslapiuose, rankdarbių žurnaluose. Sudėtingesnių arba retesnių schemų galima įsigyti paprastose arba internetinėse parduotuvėse. Schemas iš įvairiausių paveiksliukų ar nuotraukų programų pagalba (pavyzdžiui, PC Stitch, Pattern Maker) galima pasidaryti ir pačiam. Tačiau tai gana sudėtingas procesas, galima įvelti klaidų, todėl pradžiai siūlyčiau rinktis profesionalų padarytas ir siuvinėtojų išbandytas schemas.

Schemų perpiešti ant audinio nereikia. Tiesiog nusistatote, kurioje vietoje reikia siuvinėti (apie tai galima paskaityti antroje pamokėlėje "Siuvinėjimo kryželiu pradžiamokslis"), ir žvilgtelėję į schemą siuvinėjate reikiamu siulų kryželį.

Vienas simbolis schemoje atitinka vieną siuvinėjamą kryželį. Skirtingi simboliai žymi skirtingas siūlų spalvas ar jų derinius, kai į vieną adatą kartu veriami du ar daugiau skirtingų atspalvių siūlai (angl.k. blending). Įprastai schemos pateikiamos ant languoto pagrindo, o kas 5 ar 10 langelių nubrėžtos ryškesnės linijos, kad būtų lengviau susigaudyti, kurioje vietoje reikia siuvinėti (žr. 1 pav.).

Audiniai. Taisyklingai siuvinėjant, kryželis turi gautis kvadrato formos. Kad būtų lengviau siuvinėti, imamas specialus audinys kanva, ant kurio siuvinėjant gaunamas taisyklingas kryželis.

Viena iš kanvos rūšių yra Aida 6, 8, 11,14, 16, 18 ir t.t. Skaičiukas šalia pavadinimo nurodo, kiek kryželių telpa viename colyje. Kuo skaičius mažesnis, tuo stambesnis audinys, ir tuo lengviau siuvinėti. Kita vertus, kuo smulkesnė Aida, tuo gražesnis darbelis gaunasi. Tačiau pradedantiesiems vis dėlto siūlyčiau siūlyčiau rinktis 11 arba 14 numerio Aida. Stambūs ir aiškūs langeliai palengvina darbą (žr. 2 pav.).

Siuvinėjimui kryželiu naudojamas ir linas. Bet ant jo siuvinėti kiek sudėtingiau. Ir pats linas turėtų būti labai geros kokybės, kad tiek į plotį, tiek į aukštį gautųsi vienodi kryželiai (žr. 3 pav).

Audinių būna įvairiausių spalvų – nuo baltos iki juodos. Dažniausiai prie schemos būna parašyta kokią spalvą rinktis, nors, be abejo, čia galima leisti pasireikšti savo fantazijai, ypač jei darbelyje nebus užsiuvinėtas visas plotas.

Audinio žymikliai - markeriai. Siuvinėjant didesnius darbelius, galima pasimesti, kur reikia siuvinėti. Norint to išvengti, audinį galima susibraižyti specialiu markeriu. Audinys subraižomas atsižvelgiant į tai, kas kiek langelių subraižyta schema, dažniausiai kas 5 ar 10 langelių. Prieš naudojant žymiklį, brūkštelėkite ant audinio kraštelio ar skiautelės, kad įsitikintumėte, ar greitai ir lengvai panaikinsite žymes, kai baigsite savo darbelius.

Žymikliai būna dviejų rūšių:
  • Vandeniu išplaunami žymikliai – linijos išnyksta sušlapinus audinį šaltu vandeniu. Pakaks perbraukti per žymes drėgna servetėle ar tiesiog įmerkti audinį į vandenį.
  • Išgaruojantys žymikliai – jų žymės audinyje išnyksta per 3 – 4 valandas, kartais kiek ilgiau.
Neišplautų žymių negalima lyginti lygintuvu, skalbti chemikalais ar balinti chloru. Nepatartina medžiagos, subraižytos tokiais žymikliais, laikyti saulėje. NEGALIMA audinio braižyti pieštuku ar kita rašymo priemone – žymės gali likti visam laikui.

Adatos. Siuvinėjimui kryželiu naudojamos specialios adatos buka nosele ir gana didele, bet siaura ausele siūlui įverti. Tokios adatos nesubado pirštų, ja lengva pataikyti į audinio skylutę. Į didelę auselę lengva įverti kelis siūlus iš karto, kartu šiose adatose gerai laikosi siūlas, siuvinėjant neišsiveria. Be abejo, galite siuvinėti ir paprasta adata. Adatas pasirinkite pagal audinio tankumą – kuo audinys retesnis, tuo stambesnės adatos reikia. Adatų dydžiai didėja priklausomai nuo storumo – storesnė adata, mažesnis numeris (žr. lentelę).

Siūlai. Siuvinėjimui dažniausiai naudojami medvilniniai siuvinėjimo siūlai. Lietuvos parduotuvėse galima įsigyti populiariausių DMC, Anchor, Madeira firmų siūlų. Yra ir pigesnių lenkiškų, rusiškų, čekiškų siūlų. Tačiau pastarųjų kokybė yra žymiai prastesnė, siuvinėjant greičiau nušiūra, neblizga, išskalbus gali net nublukti. Viso to išvengsite naudodami firminius siūliukus. Patikėkit, čia ne reklama. Taip pat visi firminiai siūlai pagal atspalvį turi numeriukus, todėl parduotuvėje perkant reikiamus siūlelius užtenka pasakyti numerį ir nereikia sukti galvos, ar čia tas atspalvis. Ir paskutinis argumentas, siuvinėjant didelius paveikslus pigiais siūlais, jums paprasčiausiai gali pritrūkti kokio nors atspalvio (taip nutiko man siuvinėjant "Afrikos liūtus"). Tuo tarpu DMC paletėje yra apie 460 spalvų, todėl tikrai rasite sau tinkamą. Siuvinėjimui kryželiu naudojami ir metalizuoti bei vilnoniai siūlai, populiarūs įvairiausi karoliukai. Tačiau jais siuvinėti truputį sudėtingiau, reikia daugiau įgūdžių, todėl pradžiai siūlyčiau siuvinėti populiariausiais medvilniniais siūlais.

Pirmai pradžiai tiek. Sėkmės renkantis būsimų šedevrų schemas ir jo siuvinejimui reikalingas priemones.


3 komentarai:

  1. This is VERY BEAUTIFUL !

    Is it possible to translate this page into English or Spanish ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Thank you :) Maybe one day I will translate it into English. But right now I have to improve my English :P

    AtsakytiPanaikinti