trečiadienis, rugpjūčio 19, 2009

3. Pamokėlė. Siuvinėjimas ant lino


Siuvinėjimas ant lino, mano nuomone, reikalauja daugiau patirties, todėl apie tai nekalbėjau siuvinėjimo procese pradedančiosioms. Žinoma, galima šį audinį naudoti ir pirmą kartą siuvinėjant, tačiau geriausių rezultatų galima tikėtis tik jau turint šiek tiek įgūdžių siuvinėjime kryželiu.

Siuvinėjimas ant lino reikalauja daugiau kruopštumo, tačiau, jei pasveiksle užsiuvinėjamas ne visas audinio plotas, galutinis rezultatas atrodo daug tvarkingesnis ir gražesnis nei ant Aidos. Būten dėl šios priežasties kiek įgudusios siuvinėtojos mieliau renkasi pasatarąją medžiagą.

Šioje temoje reiktų paminėti ir siuvinėjimui skirtą drobę, kuri angliškai vadinama "evenweave". Tačiau šis audinys tik iš pirmo žvilgsnio savo išvaizda primena liną, nors siuvinėjimo būdas išlieka toks pat. Linas - tai natūralus lininis pluoštas. Evenweave sudėtis gali būti labai įvairi: 100 % medvilnė; medvilnės ir viskozės mišinys, medvilnės ir modalino (iki šiol nežinau, kaip tiksliai ši medžiaga vadinasi lietuviškai).

Truputėlį skiriasi ir patys siūlai. Natūralaus lino siūlas vietomis yra storesnis, todėl audinys nėra absoliučiai tolygus, tačiau tai jam suteikia natūralumo. O evenweave siūlai yra lygūs ir medžiaga visa tolygi.

Siuvinėjimui kryželiu reiktų rinktis geresnės kokybės liną. Paprastas lietuviškas linas nelabai tinka šiai rankdarbių rūšiai. Paprasto lino ataudai ir metmenys yra nevienodo storio, todėl siuvinėtas kryželis gaunasi ne taisyklingos kvadrato formos, o stačiakampio. Tai gali neigiamai įtakoti galutinį siuvinėto paveikslo rezultatą. Ypač geros kokybės audinius siuvinėjimui gamina vokiečių firmos "Zweigart".

Tiek lino, tiek evenweave drobių tankumas žymimas skaičiais 25; 28; 32; 36 ir panašiai. Jie nurodo, kiek siūlelių telpa į vieną colį (colis lygus 2,57 cm) audinio. Ant šių medžiagų dažniausiai siuvinėjama per du siūlelius, todėl norit palyginti jų smulkumą su Aida, reikia šį skaičių padalinti iš dviejų. Pavyzdžiui, 32 linas atitinka 16 Aida, 28 linas = 14 Aida ir t.t.

Ant lino siuvinėjama per du siūliukus. Kartais siuvinėjama ir per vieną siūliuką. Toks siuvinėjimas dar angliškai vadinamas “petit point” (žr. pav.). Tokia siūlė reikalinga dviem atvejais:

  • kai labai stambus linas;
  • kai norima išryškinti kokią nors detalę, pvz., žmogaus veidą, rankas. Tokiu atveju, visas paveiksliukas siuvinėjamas per du siūliukus, o tam tikros vietos per vieną.

Siuvinėjant per vieną siūliuką, reiktų daryti kiekvieną kryželį atskirai, o ne eilėmis.

Petit siūlei dažniausiai naudojama per pus mažiau siūliukų nei įprastam kryželiui. Jei pilnam kryželiui buvo imamos dvi siūlų gijos, tai petit dygsneliui užteks vieno.

Linas nėra toks stangrus audinys kaip Aida, todėl patarčiau siuvinėti su rėmeliu ar rėmu.

Atsikirpus reikiamo dydžio medžiagos, pirmiausia, reikia nusistayti audinio viduriuką ir nuo jo pradėti siuvinėti. Jei susidaigstysite ar susibraižysite liną kaip Aidą, tai be jokių problemų galite siuvinėti nuo bet kurio krašto ar kampo. Tačiau jei ne, tai mažiau rizikuosite pradėdami nuo vidurio. Toliau procesas vyksta lygiai taip pat, kaip ir siuvinėjant ant Aidos. Tik baigus darbelį ir jį išskalbus, lyginti reikia dar gerokai drėgną. Kitaip bus sunku išlyginti.

Darbeliai ant lino arba drobės įgauna dar daugiau žavesio. Taigi, pasiraitykite rankoves, ir pirmyn ;)

2 komentarai:

  1. pabandziau...labai jau sunki pradzia, kazin ar begrisiu....su Aida paprasciau...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Matome labai gražius darbelius siuvinėjate! :)
    Jeigu domintų galite apsilankyti www.rėminimodirbtuvės.lt ir išsirinkti rėmelius neišeidama iš namų! :)))

    Sėkmės kūryboje! :)

    AtsakytiPanaikinti